Uznanie Polskiego Związku Filatelistów dla Adama Podgórskiego ...i
Adam Podgórski, dziennikarz i działacz obywatelski, w tym rzecznik prasowy ZW SEiRP w Katowicach został wyróżniony najwyższym odznaczeniem przyznawanym nie-członkom, Złotą Odznaką Honorową PZF oraz Listem Gratulacyjnym. Uzasadnienie nadania brzmi: W uznaniu wybitnych zasług w popularyzacji kolekcjonerstwa filatelistycznego oraz pracy na rzecz Polskiego Związku Filatelistów
Dokument nadania podpisał Henryk Monkos, prezes ZG PZF, a odznaczenie wręczył Józef Kuczborski, sekretarz ZG PZF wraz z Jadwigą Ostraszewską, prezes Oddziału PZF w Rudzie Śląskiej. Okazję do wręczenia stworzyły obchody Światowego Dnia Poczty, Dnia Znaczka Polskiego, Dnia Filatelisty 2015, połączone z wernisażem wystawy pn. 170 lat poczty i kolei w miejscowości Ruda na Górnym Śląsku.
Wyróżniony nie krył ogromnego zaskoczenia uznaniem, którego absolutnie się nie spodziewał. Przyznał jednak, że jego związki z filatelistami są długotrwale i pożyteczne. Zaczęły się od relacji prasowych w larach 80. XX wieku na temat ogólnopolskiej wystawy filatelistycznej w Halembie, potem innych wystaw krajowych, wojewódzkich i regionalnych, pomocy przy organizacji konkursów, wspólnych inicjatyw społecznych i akcji propagujących filatelistykę. Sam filatelista nie jest, jednak posiada największą chyba w mieście kolekcję kart pocztowych z wizerunkami znanych rudzian i co ważniejsze – w większości z ich osobistymi autografami. Być może kiedyś je zaprezentuje w postaci osobnego eksponatu filatelistycznego.BP
Zdjęcia: Bronisław Wątroba
... „Smak września” dla Barbary Podgórskiej
Od dwóch lat Urząd Miasta w Rudzie Śląskiej organizuje konkursy kulinarną pod nazwą Rudzkie Smaki. Fotografie nagrodzonych dań składają się następnie na kolorowe kalendarze kulinarne.
W tym roku głową nagrodę w konkursie wrześniowym otrzymała Barbara Podgórska ( m. in. członkini Koła SEiRP w Rudzie Śląskiej, pełniąca funkcje rzecznika prasowego koła). Uznanie jury zapewnił jej autorski przepis na nalewkę mahoniówkę, której zapewne nikt dotąd nie robił.
To popisowy trunek z naszej domowej piwniczki, oryginalny i niepowtarzalny, żadna oklepana pigwówka czy orzechówka. od początku do końca wymyślony przez nas – opowiada Barbara. Swego czasu otarła się o medalowe miejsce na Turnieju Nalewek w Kazimierzu nad Wisłą.
Kiedy częstujemy nią gości, są zdziwieni. - A cóż to? – pytają. Wtedy odpowiadam: - Wesz, jest taka pasta do butów, mahoniowa... – No, wiem? No, to właśnie z tego! Na twarzy rozmówcy odbija się zaskoczenie i niedowierzanie. Jednak zaraz pada prawdziwe wyjaśnienie.
Mahonia pospolita (Mahonia aquifolium), to popularny krzew z rodziny berberysowatych, spotkany w parkach, arboretach, w zieleni miejskiej i w ogródkach przydomowych.
Liście na zimotrwałe, skórzaste, kłujące, ciemnozielone (młode wiosenne liście nadają się do sałatek), kwiaty żółte, obfite, zebrane w kwiatostany typu grona. Bardzo dekoracyjny o każdej porze roku. Jagody niebieskie, kwaskowate, o ciemnym soku, jadalne w stanie surowym i po wysuszeniu (jako komponent np. herbat owocowych). nadają się na kompoty, soki, galaretki, nalewki i wina.
Wręczenie nagród odbyło się podczas imprezy: ”Pożegnanie lata przy piekaroku”.
Tekst i zdjęcia - AKP